Home / Güncel Tarifler / TİRİT TARİFİ

TİRİT TARİFİ

İçindekiler
  • Tirit:
  • 2 parça,600 gr, tavuk göğsü
  • 2 parça,900 gr, kemikli tavuk but
  • 1 adet,200gr, soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 6-7 tane yenibahar
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 4 dal taze kekik
  • 6 adet tırnak pide
  • 1,5 litre su
  • Yoğurt:
  • 5 tepeleme çorba kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Sosu:
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 avuç ceviz
  • 1 silme çorba kaşığı toz kırmızı biber
tirit nasıl yapılır
  • İkişer parça tavuk göğsünü ve kemikli tavuk budunu düdüklü tencereye koyun.
  • Üzerine 1 çorba kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, 6-7 tane yenibahar, kabaca doğradığınız 1 soğan, 2 diş sarımsak ve 4 dal taze kekik ekleyin.
  • 1,5 litre soğuk su koyup düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve yüksek ateşte pişirmeye başlayın.
  • Tencerede basınç oluşup düdük kilitlenince altını kısıp yarım saat pişirin.
  • Bu sırada 6 tane tırnak pideyi 200 derece fırında iyice kuruyana kadar 5-6 dakika pişirin ki iyice kuruyup lezzetli suyu içlerine çekebilsinler.
  • Oda sıcaklığındaki 5 tepeleme çorba kaşığı yoğurda 2 diş sarımsak ezin.
  • Birer çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 2 avuç cevizi küp küp doğrayıp tavada yağlarını çıkarana kadar kavurun.
  • Üzerine 3 çorba kaşığı tereyağı ekleyin.
  • Yağ erirken 1 silme çorba kaşığı da toz kırmızı biber ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.
  • Yağ yanmayacak ama havalandırarak karıştırınca sakince karamelize olacak.
  • Yarım saatin sonunda düdüklü tencerenin altını kapatıp basıncını alın.
  • Sıcağı üzerindeyken tavukları çıkartıp lif lif ayırın. Bunu yaparken tavuğu bir çatalla tutup diğeri ile liflerine dik olarak çekerek kolayca ayırabilirsiniz.
  • Tel tel ayırdığınız tavukları son bir kez tencerede kalan tavuk suyuna koyup ısıtın ve ardından süzün.
  • Tavuk suyunun yarısı ile kuru pidelerin üzerine döküp ıslatın.
  • Tepsinin altında 1-2 mm tavuk suyu bırakmakta fayda var.
  • Ekmeklerin çekmesi için. Sarımsaklı yoğurttan birkaç kaşık ekmeklerin üzerine gezdirin.
  • Ekmeklerin ortasına tavukları kubbe gibi yerleştirin.
  • Kalan yoğurdu tavukların da üzerine gelecek şekilde koyun.
  • Son olarak köpürttüğünüz cevizli tereyağını da gezdirince 8 kişiyi doyuracak efsane lezzette tiridiniz hazır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir