Home / Sebze Yemekleri / Pırasa En Kolay Nasıl Temizlenir ve Doğranır?

Pırasa En Kolay Nasıl Temizlenir ve Doğranır?

Pırasa En Kolay Nasıl Temizlenir ve Doğranır?
Sonbaharın gelmesiyle market reyonlarında ve pazar tezgahlarında yerini alan pırasa, yapısında bolca vitamin barındırmasından dolayı sağlıklı yemeklerin ana malzemesi olmaktadır. Antioksidan maddelerin yoğun olarak yer aldığı bu faydalı sebze, hem yemekte hem de çıtır böreklerde nefis bir iç malzeme olarak karşınıza çıkar. Pırasanın faydaları arasında, uyku düzenleme ve kilo vermeyi kolaylaştırma da dikkat çeker.

Hayat telaşları içinde uyku bozukluğu yaşayanlara ve bir türlü kilo veremeyenlere bol bol pırasa tüketimi önerilmektedir. Bu sebze ile hem bedeninizi hem de ruhunuzu ferahlatabilirsiniz. Eğer pırasayla daha önce tanışmadıysanız, sitemizdeki enfes tarifleri deneyebilirsiniz!

Kendine has uzun ve kalın bir yapısı olan pırasa, tarladan sofranıza gelene kadar birçok ortam değiştirir. Tüketmeden önce hijyenik şekilde temizlenip doğranması gerekir. Bu nedenle şimdi sizlere pırasa nasıl temizlenir sorusunun yanıtını vereceğiz.

Her bir katını en iyi şekilde yıkayıp yemeklerde kullanmak için; pırasa nasıl yıkanır gibi meraklar da şimdi son bulacak. C vitamini deposu pırasa bu sayfada kolayca temizlenecek ve doğranacak. Hazırsanız başlıyoruz!


5 Pratik Adımda Pırasa Nasıl Temizlenir?
Pırasa, toprağa yakın konumda yetişen ve toprakla haşır neşir olan bir sebzedir. Bu nedenle tüketmeden önce en güzel şekilde yıkanıp temizlenmesi gerekir. Şimdi pırasayı temizlemeniz için pırasa nasıl ayıklanır, yıkanır sorusunu adım adım cevaplayalım.

Elinizdeki pırasaları tek tek tezgaha dizin.
Şimdi sırasıyla her bir pırasa tanesinin kökünden ve ucundan 2 parmak kalınlığında bir parça kesin ve bu parçaları atın.
Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın.
Çıkardığınız kabuk, içte kalan pırasayı koruyan tabakadır. Bu tabakayı ayırdıktan sonra pırasayı soğuk sudan geçirin.
Eğer toprak ya da çamur gözünüze çarparsa elinizle ovalayarak bu istenmeyen tozları temizleyin. Şimdi pırasayı temizledikten sonra pırasa nasıl kesilir endişesini giderelim.

Pırasa Nasıl Doğranır?
Pırasanın en yaygın doğrama biçimi halka halka dilimlere ayırmaktır.
Temizleyip yıkadığınız pırasayı doğrama tahtası üzerine alın ve keskin bir bıçakla, 1 parmak kalınlığında halkalar halinde kesin.
Yemeklerinize görsellik katmak isterseniz, halkaları yan yan kesip asimetrik bir detay oluşturabilirsiniz.
Doğradığınız pırasa halkalarını derin bir kap içinde biriktirin ve soğuk sudan geçirin.
Tencereye aktarmadan önce suyunun iyi şekilde süzülmüş olduğuna da dikkat edebilirsiniz.
Suyunu iyice süzen pırasalar daha lezzetli yemeklere imza atabilir.

Pırasa Nasıl Saklanır?
Pırasayı her mevsim aynı lezzette tatmak isteyenler, derin dondurucuda pırasa muhafaza edebilir. Bunun için pırasa saklama yöntemlerini öğrenmeniz gerekir. Şimdi sizlere pırasayı ilk günkü tazeliğiyle saklamanın püf noktalarını önerelim.

Pırasaları güzelce temizleyip doğradıktan sonra derin dondurucuda saklamak için buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
Buzdolabı poşetlerinde pırasa muhafaza ederken, poşetin tabanına doğranmış domatesleri yerleştirebilirsiniz.
Dilerseniz havuç dilimlerini de pırasayla beraber saklayabilirsiniz.
Her bir poşeti, dilediğiniz ölçülerde doldurup ağzını sıkıca bağlayınız.
Yemek yaparken pırasa poşetlerini çıkarın ve doğrudan tencerenize atın. Böylece pırasa yemeğini kısa süre içinde hazırlamış olacaksınız.
Böreklik yahut diğer yemekler için pırasa ayıracaksanız; doğranmış pırasaları tek başına buzdolabı poşetine aktarabilirsiniz.
Derin dondurucuda pırasayı 8 ay boyunca saklayabilirsiniz. Bu bilgiyi hatırlamak için hazırladığınız poşetlerin üzerine tarih notu düşebilirsiniz. Böylece hangi poşet ne zaman saklanmış kolayca öğrenebilirsiniz.
Derin dondurucuda sakladığınız pırasalar, zamanı geldiğinde size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Mevsiminde bol bol pırasa alıp dondurucunuzda muhafaza etmeyi unutmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir