Home / Yöresel Yemekler / Kayseri Ketesi

Kayseri Ketesi

Kayseri Ketesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru :

2 su bardağı ılık süt (Bardak ölçüsü 200 ml. )
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
4 tatlı kaşığı şeker
1, 5 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta beyazı (Sarısı üzerine)
1 instant maya veya küçük yaş maya
9 su bardağı un (Bardak ölçüsü 200 ml. )
Aralarına sürmek için:

200 gram yumuşak tereyağı
İçine koymak için :

1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzerine sürmek için :

2 yumurta sarısı (Çay kaşığının ucuyla çok az pekmez)
Kayseri Ketesi Tarifi Yapılışı
Herkese merhabalar bugün size Kayseri yöresine ait çok lezzetli kete tarifini vermek istiyorum. Ramazan yaklaşıyor gece sahurda çok rahatlıkla yiyebileceğimiz gibi, gün boyunca da bizleri tok tutacak bir tarif. Pişirip soğuduktan sonra buzluğumuza koyarsak ısıttığımızda taze gibi olacaktır ister günlerinizde ister kahvaltıda isterseniz ikindi çayında harika bir tarif.

Öncelikle hamur yoğurma kabımıza un ve maya hariç bütün malzemeyi koyalım unu yavaş yavaş ilave ederken mayamızı da ilave edelim tahta kaşıkla güzel karıştıralım.
Sonra elimizle yoğurmaya devam ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.
Üzerini kapatarak 20 dakika kadar mayalanmasını bekleyelim.
Mayalanan hamurumuzu 6 bezeye ayırıp her bezeyi açabildiğimiz büyüklükte oklavayla büyükçe açalım üzerine her tarafına gelecek şekilde eritilip soğutulmuş tereyağını fırçayla sürelim, diğer bezeleri de açıp üst üste aralarını yağlayarak koyalım en üste de yağımızı sürdükten sonra yufkamıza mümkün olduğu kadar elimizle dikdörtgen şekli verelim.
Katmerli gözleme gibi kenarının birini ortaya katlayalım diğer kenarı da katladığımızın üzerine kapatalım. (Fotoğraflarda detaylı gösterdim. )
Uzun çay tepsimizin üzerine koyalım yağının donması için buzdolabına kaldıralım en az 1 saat kadar kalsın.
Bu arada meyane için tavamıza sıvı yağ ve tereyağını koyalım un ilave ederek çok fazla rengi değişmeden unumuzu kavuralım ve soğutalım.
Buzdolabından çıkartılan katladığımız hamurumuzu 3 parmak genişliğinde şeritler halinde keselim, oklavayla dikdörtgen şeklinde büyütelim, ortadan ikiye keselim. Her birinin ortasına kavrulan meyaneden 1 yemek kaşığı koyalım üzerine dövülmüş ceviz koyup 4 kenarından bohça şeklinde katlayarak tepsiye ters çevirelim üzerini kapatıp 15 dakika kadar tepside mayalandıralım.
Ketemizin üzerine yumurta sarısı sürerek (parlaklık olması için çay kaşığının ucuyla çok az pekmez kullandım) 180-190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Her Şehrimizin harika tatları var elimden geldiğince yaptığım tatları sizlerle paylaşmak istedim.
Ben bu ketenin yapım aşamalarında arkadaşımız Hüsne hanımın Kayseri Ketesi tarifinden yararlandım kendisine teşekkür ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir