Açma nasıl yapılır tarifi burada


Pofidik hamuruyla tel tel ayrılan açmayı, yanında da demli bir çayla kim sevmez ki… Üstelik ev yapımıysa yemeğinde yanında yatın. Yapılışı kolay olsa da mayalı bir hamur olduğu için bekleme süresi biraz fazla. Bunun için hamuru bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilir, sabah oda sıcaklığına getirip şekil verdiğiniz hamurları fırınladıktan sonra kahvaltıda sıcacık sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Malzemeler
1 su bardağı süt
½ su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya
1 adet yumurta beyazı
1 adet yumurta
750 gr un
100 gr margarin
Üzeri için;

Yumurta sarısı
Susam
Çörekotu

Yapılışı
Derin bir kaba süt, su, sıvıyağ, şeker, tuz ve mayayı alıp karıştırın. Yumurtaları da ilave ettikten homojen bir sıvı elde edinceye kadar metal olmayan çırpma teliyle karıştırın.
Unu sıvı karışıma azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın ve pürüzsüz, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemini devam ettirin.
Hazırladığınız hamurun üzerine streç film geçirin ve 1 saat mayalandırın. Ardından iki katına çıkan hamuru söndürerek tekrar yoğurun ve mandalina büyüklüğünde olacak şekilde bezelere ayırıp yuvarlayın.
Ayırdığınız bezelerin üzerine yarım tatlı kaşığı kadar oda sıcaklığındaki margarinden yerleştirin ve parmaklarınızla yayarak açmaya başlayın.
Yarım santim kalınlığında açtığınız hamuru rulo şeklinde sarıp üzerine baskı uygulayın. Elde ettiğiniz dikdörtgen şeklindeki hamuru ileri geri burun ve uç kısımlarını birleştirip yağladığınız tepsiye aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürüp susam ve çörekotu serpiştirin. Önceden ısıttığınız 180°C fırında yaklaşık 20 dakika kızarıncaya kadar pişirin.
Pişen sıcacık açmaları demli bir çayla sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun…